با وجود تداوم عدم قطعیتهای سیاسی و اقتصادی که بر بازار جهانی نفت تأثیر میگذارد، قیمت نفت برای دومین هفته پیاپی افزایش یافته است.
بر اساس گزارشی از خبرگزاری رویترز، قیمت نفت در معاملات روز جمعه کاهش یافت؛ علت آن تلاش هشت عضو اصلی ائتلاف اوپکپلاس برای تسریع در بازنگری کاهش داوطلبانه تولید و همچنین انتظارات مربوط به احتمال دستیابی به توافق هستهای با ایران بود. با این حال، کاهش تنشها میان چین و ایالات متحده به حفظ روند صعودی کلی شاخصهای قیمت نفت کمک کرد.
تا ساعت ۰۸:۲۱ صبح به وقت گرینویچ، قیمت نفت خام برنت ۲۹ سنت کاهش یافت و به ۶۴.۲۴ دلار برای هر بشکه رسید؛ در حالی که بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدییت (WTI) آمریکا با ۳۰ سنت کاهش، به ۶۱.۳۲ دلار در هر بشکه رسید.
در جلسه معاملاتی قبلی، هر دو شاخص نفتی بیش از ۲ درصد کاهش داشتند که علت اصلی آن گمانهزنیها درباره احتمال توافق هستهای با ایران بود.
تأثیر ایران و بازار آسیا
هری چیلیگویریان، رئیس بخش تحلیل بازار در شرکت Onyx Capital، در مورد وضعیت فعلی اظهار داشت: «بازار نفت همچنان پتانسیل رشد دارد، اما تأثیر مثبت کاهش تنشهای تجاری بین آمریکا و چین بهتدریج در حال کمرنگ شدن است.»
او افزود: برخی کشورهای عضو اوپکپلاس در تلاش هستند تا با تسریع روند تعدیل کاهش تولید، تعادل را در بازار برقرار کنند. در همین حال، مذاکرات ادامهدار بین ایران و آمریکا ممکن است راه را برای بازگشت نفت ایران به بازار آسیا، بهویژه چین، هموار کند.
رفع تحریمها: فرصت یا تهدید؟
تحلیلگران مؤسسه ING هشدار دادهاند که در صورت لغو تحریمها علیه ایران، این کشور میتواند تولید نفت خود را افزایش داده و خریداران جدیدی جذب کند — موضوعی که ممکن است منجر به ورود روزانه حدود ۴۰۰ هزار بشکه اضافی به بازار شود.
با وجود این فشار افزایشی در عرضه، قیمت نفت برنت در هفته گذشته حدود ۱ درصد و نفت WTI حدود ۰.۵ درصد رشد داشتهاند.
توافق تجاری و پیشبینیها