وزیر نفت اعلام کرد: یکی از محورهای همکاری ایران و روسیه، در فاز نخست واردات گاز از روسیه و در فاز دوم تجارت گاز از طریق سوآپ یا ترانزیت به سایر کشورها است.
محسن پاکنژاد با اشاره به تجارت سالانه حدود پنج میلیارد دلاری ایران و روسیه گفت: ظرفیت مبادلات تجاری دو کشور بسیار فراتر از رقم فعلی است. او افزود: برنامهریزی برای افزایش سطح مبادلات به ۱۰ میلیارد دلار صورت گرفته، اما هدفگذاری نهایی دستیابی به سطوح بالاتر است، چرا که هر دو طرف تمایل و اراده جدی برای توسعه همکاریها دارند و هیئتهای کارشناسی نیز در این مسیر فعال هستند.
قراردادهای نفتی چهارهزار میلیارد دلاری با روسیه
وزیر نفت در ادامه به پروژههای مشترک ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: تاکنون چهار قرارداد برای توسعه هفت میدان نفتی با شرکتهای روسی به ارزش چهار میلیارد دلار امضا شده است. همچنین چندین تفاهمنامه در حوزه میادین نفتی و گازی میان دو کشور منعقد شده که در حال تبدیل به قرارداد رسمی هستند.
مذاکرات نهایی درباره سوآپ گاز روسیه از مسیر ایران
در خصوص ترانزیت گاز روسیه، پاکنژاد اعلام کرد: مذاکرات مفصلی با طرف روسی انجام شده و تنها یکی دو مورد جزئی باقی مانده است که پس از نهایی شدن حجم واردات گاز در فاز نخست، جزئیات آن اطلاعرسانی خواهد شد.
انتقال گاز روسیه برای تأمین نیاز مناطق شمالی ایران
از سوی دیگر، سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز ضمن تشریح آخرین وضعیت پروژه انتقال گاز روسیه به ایران گفت: این طرح علاوه بر نقشآفرینی در تبدیل ایران به هاب گازی منطقه، به تأمین پایدار گاز مناطق شمالی کشور که کمترین تولید داخلی گاز را دارند، کمک خواهد کرد.
توکلی افزود: مذاکرات و اقدامات اجرایی بر اساس تفاهمنامه قبلی با روسیه آغاز شده و پیشرفت خوبی داشته است. او با اشاره به اینکه تحقق این پروژه نیازمند بررسیهای دقیق فنی و اقتصادی است، تأکید کرد: توافقات انجام شده تاکنون نقش مؤثری در تسریع روند همکاریها داشتهاند.
همکاری ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا
توکلی در ادامه با بیان اینکه اتصال به منابع گاز روسیه در راستای اهداف برنامه هفتم توسعه است، گفت: همکاری با روسیه و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گامی مهم در مسیر تبدیل ایران به قطب انرژی منطقهای به شمار میرود.
وی یادآور شد: بر اساس اسناد بالادستی، شرکت ملی گاز ایران موظف به فراهمسازی زمینههای تبدیل کشور به هاب گازی منطقه است. توکلی همچنین بر نقش کلیدی روسیه به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی جهان در این مسیر تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین از توسعه همکاری با کشورهای همسایه به ویژه اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا خبر داد و گفت: این همکاریها با هدف تبادل انرژی و تقویت شبکه انتقال گاز منطقهای دنبال میشود.
وی همچنین با اشاره به برنامههای همکاری با کشورهای مستقل مشترکالمنافع (CIS) و تعامل با کشورهای غربی همچون عراق، تأکید کرد: این روابط مکملی برای همکاریهای شرقی ایران خواهند بود و میتوانند ساختار یک راهبرد جامع در توسعه تجارت منطقهای انرژی را تکمیل کنند، چراکه ۷۳ درصد از ذخایر گاز شناختهشده جهان در همین منطقه قرار دارد.